Friday, 3 March 2017

Bond In Motion : Muzium Filem London Pamerkan Koleksi Kereta James Bond

Aston Martin DB5
Francais filem James Bond merupakan satu nama yang terkenal dalam bidang perfileman dunia. Karakter fiksyen yang dilahirkan oleh Ian Fleming telah mula difilemkan bermula tahun 1962 dimana Sean Connery diberikan penghormatan memegang watak agen Double-0 Seven. Sehingga kini, James Bond telah menjadi siri filem paling lama ditayangkan di dunia dengan lebih 24 buah filem.

Kutipan keseluruhan filem ini juga merupakan yang keempat tertinggi selepas siri filem Marvel, Harry Potter dan juga Star Wars dengan nilai kutipan sekitar $7 bilion ataupun kira-kira RM31.15 bilion. Salah satu aspek menarik mengenai James Bond adalah pemilihan kenderaan yang digunakan dalam filem mereka.

Sebagai contoh, Aston Martin DB5 merupakan model ikonik yang sering kali dikaitkan dengan James Bond kerana menjadi kereta rasmi agen tersebut. Model ini telah digunakan oleh dalam tujuh buah filem menjadikan ia sebagai jentera sinonim James Bond.


Lotus Espirit SI
Selain itu, Lotus Espirit berwarna putih juga sering kali diingati oleh penggemar filem James Bond. Di dalam filem, The Spy Who Loved Me yang dibintangi Roger Moore, kereta ini mempunyai kebolehan untuk menyelam selain dilengkapkan dengan peluru berpandu anti-kapal terbang. 

Ketika kunjungan penulis ke London minggu lalu, penulis berkesempatan untuk meluangkan masa di Muzium Filem London yang bertempat di Covent Garden untuk melihat Pameran Bond In Motion. Pihak muzium berjaya mempamerkan pelbagai koleksi penting James Bond termasuklah barangan peribadi, kostum serta dokumen-dokumen penting ketika mereka melakukan perfileman.

Kereta lain yang dipamerkan di dalam muzium ini ialah Aston Martin V8, Aston Martin DB10, Rolls Royce Phantom III, BMW Z8, Ford Mustang Mach I dan pelbagai jentera lagi. Berikut merupakan gambar yang diambil penulis ;


Jaguar CX-75 yang digunakan dalam filem Spectre


Kereta konsep Aston Martin DB10 yang dikeluarkan khas untuk filem SpectreRolls Royce Silver Wraith - From Russia with Love

Aston Martin V8 - The Living Daylights

BMW Z8 - The World Is Not Enough


Ford Mustang Mach I - Diamonds Are ForeverAMC Hornet - The Man with The Golden Gun


Aston Martin DBS - Casino Royale


Mercury Cougar - On Her Majesty's Secret ServiceDie Another Day - Jaguar XKRAston Martin V8 Vanquish - Die Another DayPassport James Bond - Pierce Brosnan

Keputusan Laporan Penilaian James Bond dalam filem Skyfall

Lesen Memandu James Bond

" Rolex?," " Omega! " 

No comments:

Post a comment